Zero-emissiezones vanaf 2025: wat betekent het?

September 9, 2024

In Nederland worden vanaf 2025 zero-emissiezones ingevoerd als onderdeel van het landelijke beleid om de luchtkwaliteit te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen (de ingangsdatum kan per gemeente verschillen).
Zero-emissiezones zijn specifieke gebieden waar alleen voertuigen zonder schadelijke uitstoot mogen rijden. Het doel is om stedelijke gebieden gezonder en duurzamer te maken door het weren van vervuilende voertuigen zoals bestelwagens en vrachtwagens op diesel of benzine. De omtrek van een ZE-zone is minstens het stadscentrum plus eventueel de wijken eromheen.
(let op: een zero-emissiezone is niet hetzelfde als een milieu zone)

Toegangseisen voor voertuigen

In zero-emissiezones zijn alleen voertuigen zonder schadelijke uitstoot, zoals elektrische en waterstofvoertuigen, toegestaan. Voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden, zoals benzine en diesel, worden geweerd tenzij ze voldoen aan strikte emissienormen. Het RDW registreert voor alle voertuigen in Nederland hoe milieuvriendelijk ze zijn door middel van emissieklassen. Deze klassen geven aan hoeveel schadelijke stoffen een voertuig uitstoot, waarbij klasse 0 de meeste vervuiling veroorzaakt en klasse 6 het schoonst is.

Wanneer een voertuig voldoet aan een specifieke Euronorm, wordt het automatisch ingedeeld in de bijbehorende emissieklasse. Een voertuig dat aan de Euro 3-norm voldoet, wordt dan dus ook ingeschaald in emissieklasse 3.

Doe hier de kentekencheck en ga na of uw bestel- of vrachtauto in 2025 de zero-emissiezone in mag.

Gevolgen voor bedrijven

Bedrijven die veel in steden actief zijn, zoals logistieke bedrijven en koeriersdiensten, moeten hun wagenpark aanpassen om aan de nieuwe regels te voldoen. Dit kan betekenen dat oudere voertuigen vervangen moeten worden door elektrische modellen, of dat tijdelijke aanpassingen zoals het installeren van emissie reducerende technologieën nodig zijn. De overheid heeft een aantal regelingen, zoals de SEBA, om de kosten te verlagen bij het kopen van een emissie loze bestelauto.

Overgangsregeling en uitzonderingen

In sommige gevallen zijn er overgangsregelingen of uitzonderingen van toepassing. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor bepaalde typen voertuigen, zoals noodvoertuigen of speciaal aangepaste voertuigen, afhankelijk van het gemeentelijke beleid.

Handhaving

Gemeenten handhaven de regels via kentekenregistratie en boetes voor voertuigen die zonder geldige uitzondering de zones binnenrijden. De handhaving is vaak digitaal, via camera’s die het verkeer in en uit de zone monitoren.


Bekijk hier welke gemeente al besloten hebben om een zero-emissie zone in te voeren.

Traxall Nederland maakt gebruik van cookies om uw gebruiksgemak te verbeteren.Meer informatieAccepteer cookies