15 wintertips voor je auto
De winter is niet het leukste seizoen voor je auto. Goed voorbereid de winter in gaan scheelt veel, maar ook dan ontkom je niet aan de hinder van kou, sneeuw, ijzel en gladde wegen. Wij helpen je graag de winter door en zetten een aantal wintertips voor je auto op een rijtje!
Tip 1: Antivries ruitensproeiervloeistof
Vul de ruitensproeiervloeistof bij met een antivriesvariant. Deze vloeistof is blauw. De variant die je in de zomer gebruikt (roze van kleur) kan namelijk makkelijk bevriezen.
Tip 2: De juiste koelvloeistof
Zorg ervoor dat koelvloeistof in je auto tegen temperaturen onder het vriespunt kan. Wanneer de koelvloeistof bevriest kan het motorblok scheuren. Koelvloeistof moet je daarom ook nooit met water bijvullen.
Tip 3: Gebruik de handrem niet
Een handrem kan vastvriezen. Het wordt daarom aangeraden om bij koud weer (vriezen) de handrem niet te gebruiken maar de auto in P of in zijn eerste versnelling te zetten. Sommige auto’s hebben een elektronische handrem. Deze systemen werken niet met kabels maar op stroom en zou bij vorst geen problemen mogen opleveren. Is de handrem toch vastgevroren? Trek deze dan voorzichtig extra aan zodat het ijs in de kabel breekt. werkt dit niet, laat de motor dan 15 min draaien. zo ontdooit de handremkabel vanzelf.
Tip 4: Bescherm de voorruit
Er zijn speciale beschermingsdekens voor de voorruit te koop zodat je minder hoeft te krabben. Gebruik geen kranten, deze kunnen vastvriezen.
Tip 5: Deurrubbers
Voorkom dat de deuren van de auto vastvriezen. Maak de rubbers van de deuren goed schoon en smeer ze in. Dit kan met een speciale rubberstick, maar talkpoeder of vaseline helpt ook al.
Tip 6: Bevroren sloten
Gebruik slotontdooier, een zakje warm water doet ook al wonderen.
Tip 7: Deuren dichtgevroren
Is de deur dichtgevroren? Druk de deuren bij de raamsponningen goed aan zodat het ijs breekt. Werkt dit niet, gebruik dan een zakje warm water (niet op de ramen gebruiken)
Tip 8: Ruiten bevroren
Gebruik een ijskrabber en/of ruitenontdooier. Let op gebruik geen warm water! De ruiten kunnen hierdoor barsten. Ruitontdooier helpt ook om vastgevroren ruitenwissers los te krijgen. Maak er bij winterweer een gewoonte van om voor het uitschakelen van de auto de ruitenwissers helemaal uit te zetten. Ruitenwisserbladen vriezen gemakkelijk aan de ruit vast. Start je op dat moment de auto, dan loop je het risico de ruitenwissermotor door te branden, de ruitenwisserbladen te beschadigen of het mechanisme te verbuigen.
Tip 9: Besneeuwde auto
Veeg zoveel mogelijk sneeuw van de auto voordat je gaat rijden. Het kan gevaarlijk zijn voor jezelf en andere weggebruikers of het tijdens het rijden loskomt. Zelfs wat kleine restjes sneeuw kunnen al voor een slippartij zorgen.
Tip 10: winterhulpmiddelen
Stel op tijd een setje winterspullen samen: ruitenontdooier, slotontdooier, beschermingsdeken voor de voorruit, ijskrabbers en een fleecedeken.
Tip 11: bandenwissel
Zorg dat je zomerbanden gewisseld zijn voor winterbanden. Met winterbanden heb je veel meer grip op een gladde weg. Zelfs bij zachte vrieskou is het verschil al merkbaar.
Tip 12: Check de conditie van je accu
De accu zorgt in de winter voor de meeste problemen. De zelfontlading van de accu gaat namelijk sneller bij koude temperaturen. Maak daarom niet alleen korte ritjes, want dan kan de dynamo de accu niet voldoende bijladen. Laat de conditie van je accu daarom op tijd controleren.
Tip 13: Gebruik de airco
Goed zicht is erg belangrijk. Zorg voor schone ruiten, die beslaan minder snel. Gebruik de airco om de condens weg te krijgen. Als het te koud is, bij temperaturen onder de 3 of 4 graden Celsius, werkt de airco vaak niet. Maar bij deze temperaturen zal er ook minder vocht in de lucht zitten en is de kans op condens een stuk kleiner.
Tip 14: Juiste motorolie
Zorg dat je auto de voorgeschreven motorolie heeft. De juiste motorolie kan het verschil betekenen tussen een auto die bij vrieskou wel start, of juist niet.
Tip 15: Houd jezelf warm!
Denk aan dekentjes en vertrek nooit zonder jas, handschoenen en andere warme kleding. Mocht je stil komen te staan omdat de motor er mee ophoudt, dan werkt de verwarming ook niet.